”Jag avråder från resor”

 

Aftonbladet Nyheter

2013-07-09

 

Trots kaoset i Egypten fortsätter charterbolagen att flyga ner sina gäster.

Bolagen följer UD:s rekommendationer – men det räcker inte, tycker experten. 

– Jag avråder allt, inbördeskrig kan bryta ut när som helst, säger Sameh Egyptson.

 

Den senaste veckan har det varit kaos i Egyptens huvudstad Kairo. Minst 100 människor har dött i sammandrabbningar mellan anhängare av den störtade president Mursi och hans motståndare.

Samtidigt som blodiga scener utspelas i huvudstaden, fortsätter charterbolagen att flyga ner svenskar till landet.

”Läget är lugnt”

De tre största bolagen, Apollo, Ving och Fritidsresor, har hundratals gäster på plats i turistorten Hurghada vid Röda havskusten.

Och alla tre hävdar att det deras gäster kan känna sig trygga.

– Läget är väldigt lugnt i Hurghada. Det har förekommit demonstrationer men de har gått lugnt och fredligt till. De scener som utspelar sig i Kairo är inget som möter våra gäster på plats i turistorterna, säger Kajsa Moström, informationschef vid Apollo.

Både Ving och Fritidsresor har märkt av ett minskat antal bokningar av resor till Egypten sedan oroligheterna bröt ut.

– Sedan rapporteringen var som mest intensiv i mitten av förra veckan och det hände en del i Kairo, har det varit en viss avvaktan av bokningar, säger Therese Wahlund, informatör vid Fritidsresor.

”Jag avråder alla resor”

En som tagit steget fullt ut och ställt in alla resor till landet är Egyptenkännaren och religionsforskaren vid Lunds universitet, Sameh Egyptson.

Han driver också ett resebolag och där tog man redan i slutet av juni beslutet att inte flyga ner fler turister till Egypten.

Läget är helt enkelt för osäkert.

– Under de kommande dagarna avråder jag från alla resor till Egypten. Landet är instabilt och polisen har svårigheter att utföra sitt arbete, de kan inte garantera turisternas säkerhet, säger Sameh Egyptson.

På grund av den politiska konflikten i landet kan polisen komma att bli måltavla i en attack, menar han. Då skulle turisterna inte kunna få hjälp om det händer något.

– Dessutom kan det när som helst bryta ut ett inbördeskrig, säger Sameh Egyptson.

Följer UD:s råd

Trots det osäkra läget i landet menar Sameh Egyptson att Hurghada är en förhållandevis bra plats att befinna sig på, eftersom staden i stort sett är uppbyggd helt kring turism.

– Det kan vara den säkraste platsen i Egypten nu. Men hur polisen kommer att fungera där framöver vet jag inte. Jag kan inte säga till hundra procent att det är helt säkert, säger han.

Och så länge inte UD säger att det är osäkert att vistas i turistorterna längs Röda havskusten, fortsätter charterbolagen att ta dit svenska turister.

– Vi har ställt in våra utflykter till Kairo och Luxor. Vi följer ju UD:s rekommendationer och så länge de inte avråder så reser vi till Hurghada. Men vi har beredskap ifall läget skulle ändras, kommer UD med avrådan så tar vi hem våra gäster, säger Magdalena Öhr, inforamtionschef vid Ving.

Annonser

Om Sameh Egyptson

I’m a secular humanist with Egyptian origin. I fled to Sweden because of my political activity in the student movement at Ain Shams University where I participated in an unsuccessful resistance against the Egyptian regime in 1988-1989. I have studied at universities in Egypt, Sweden and Great Britain (Uppsala, Chichester, Lund and Stockholm) and am now a researcher in religious stuides at Lund university. I’m the founder of Egyptson Group AB in Höllviken, Scandinavian Culture Center and Swedish House in Cairo. Visa alla inlägg av Sameh Egyptson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: